Nektaryna
Nektaryna pochodzi z Chin, a dokładnie z ich południowo-wschodniej części, gdzie była znana już 4000 lat temu. Nektarynki są dobrym źródłem witaminy A (beta-karoten), witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K1, fosforu, potasu i miedzi. Dostarczają również składników mineralnych: cynku, magnezu, manganu i żelaza. Wspomagają układ odpornościowy, łagodzą stres oraz zmęczenie, dodają energii, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniają serce i wspomagają wzrok.
Smak
bardzo słodki
Dostępność
maj - listopad
Kraj pochodzenia
Hiszpania, Chile, RPA
Przechowywanie
Nektaryny podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 2 do 4°C. W domu należy je trzymać w temperaturze pokojowej.
Pakowanie
2,5 kg, 5 kg, 10 x 500 g