./produkt/kolka/przepisy_K.jpg
Zobacz nasze przepisy

Kiwi

Kiwi nazywane jest także agrestem chińskim. Dzięki dużej zawartością witaminy C skutecznie wzmocnia odporność. Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cukru, ale jednocześnie podnosi wskaźnik dobrego cholesterolu. Jest także źródłem witamin: A, B1, B2, E i PP. Zawiera mikro – i makro elementy takie jak żelazo, miedź, cynk, mangan, fosfor, wapń, magnez, potas i sód. Poza tym dostarcza naszemu organizmowi witaminę K i kwas foliowy. Według badań, kiwi sprawdza się również w profilaktyce nowotworowej. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej. Wpływa świetne na wzrok, ma właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne. Dzięki zawartej w nim serotoninie pomaga osobom cierpiącym na bezsenność. Kiwi jest polecane przez dietetyków podczas odchudzania, ponieważ dodaje energii i wzbogaca organizm w niezbędne substancje odżywcze, a jednocześnie nie podnosi bilansu kalorycznego.
./produkt/foto/00119/00119_T.jpg

Smak

kwaskowaty, lekko słodki

Dostępność

cały rok

Kraj pochodzenia

Chile, Grecja, Nowa Zelandia, Włochy

Przechowywanie

Owoce kiwi podczas transportu i magazynowania przechowywany są w temperaturze 5°C. W domu należy je trzymać w lodówce.

Pakowanie

10 x 1 kg, 10 x 500 g, 10 kg, 3 kg

Kiwi



Kiwi  - Chile, Grecja, Nowa Zelandia, Włochy