Składniki
• 1 duży batat (ok 550 g)
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
• 3 łyżki naturalnego jogurtu
• natka pietruszki
• sól, pieprz, (najlepiej grubo mielony)
Przygotowanie
1. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmaż na oliwie.
2. Batata obierz i pokrój w kostkę.
3. Dodaj batata do cebuli i czosnku, duś około 5 min.
4. Dodaj gorący bulion, gotuj około 15 min. aż bataty będą miękkie.
5. Zmiksuj blenderem zupę na jednolity krem. Przelej do miseczek, podaj z łyżką jogurtu, posyp solą, pieprzem i natką pietruszki.
Produkty
Nature’s Produce
użyte w przepisie: