./produkt/kolka/przepisy_K.jpg
Zobacz nasze przepisy

Batat

Bataty zwane inaczej ziemniakami słodkimi to warzywa o słodkim i przyjemnym smaku. Są bogate w witaminy takie jak: C, B6, beta-karoten i potas. Dzięki temu wpływają bardzo korzystnie na nasz układ krwionośny, wątrobę i pomagają zwalczać stany zapalne. Są również źródłem błonnika i węglowodanów. Bataty można piec, gotować i smażyć. Mogą stać się nawet składnikiem koktajli. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i surówek, do zup czy sałatek.
./produkt/foto/00146/00146_T.jpg

Smak

delikatny, słodki

Dostępność

cały rok

Kraj pochodzenia

USA, Egipt, Hiszpania, Honduras, Gwtemala, RPA

Przechowywanie

Bataty w warunkach domowych przechowujemy w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.

Pakowanie

6 kg, 18 kg, 6x750 g

Czy wiesz, że:

  • bataty wchodzą w skład „kosmicznego prowiantu” – to „superfoods” i z uwagi na swoje właściwości NASA ma je w menu wypraw kosmicznych
  • są warzywami skrobiowymi, jednak nie są z naszymi rodzimymi ziemniakami spokrewnione. Jadalne, a co więcej pożywne są ich naziemne części – liście
  • mimo wysokiej zawartości węglowodanów, mają niski indeks glikemiczny

Batat



Batat - USA, Egipt, Hiszpania, Honduras, Gwtemala, RPA