Jeżyna
Jeżyny należą do jednych z najstarszych znanych nam owoców. Znajdują zastosowanie jako składniki ciast, kremów, lodów, dżemów, kompotów, galaretek. Nalewki, wina oraz soki, syropy i herbaty jeżynowe ze względu na dużą zawartość witamin często stosowane są w przeziębieniu i grypie. Owoce jeżyny dostarczają mnóstwo potasu, dlatego są szczególnie polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym oraz z chorobami serca. Wysoka zawartość żelaza jest szczególnie korzystna dla dzieci, kobiet ciężarnych oraz osób cierpiących na anemię.
Smak
Słodki, lekko cierpki.
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Holandia, Hiszpania, Maroko
Przechowywanie
Jeżyny podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 2 do 4°C. W domu należy je trzymać w lodówce.
Pakowanie
12 x 125 g