Kiwi
Kiwi nazywane jest także agrestem chińskim. Dzięki dużej zawartością witaminy C skutecznie wzmocnia odporność. Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cukru, ale jednocześnie podnosi wskaźnik dobrego cholesterolu. Jest także źródłem witamin: A, B1, B2, E i PP. Zawiera mikro – i makro elementy takie jak żelazo, miedź, cynk, mangan, fosfor, wapń, magnez, potas i sód. Poza tym dostarcza naszemu organizmowi witaminę K i kwas foliowy.
Według badań, kiwi sprawdza się również w profilaktyce nowotworowej. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej.
Wpływa świetne na wzrok, ma właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne. Dzięki zawartej w nim serotoninie pomaga osobom cierpiącym na bezsenność.
Kiwi jest polecane przez dietetyków podczas odchudzania, ponieważ dodaje energii i wzbogaca organizm w niezbędne substancje odżywcze, a jednocześnie nie podnosi bilansu kalorycznego.
Smak
kwaskowaty, lekko słodki
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Chile, Grecja, Nowa Zelandia, Włochy
Przechowywanie
Owoce kiwi podczas transportu i magazynowania przechowywany są w temperaturze 5°C. W domu należy je trzymać w lodówce.
Pakowanie
10 x 1 kg, 10 x 500 g, 10 kg, 3 kg