./produkt/kolka/przepisy_K.jpg
Zobacz nasze przepisy

Topinambur

Topinambur to bulwa w kolorze od jasnobrązowego do fioletowego. Wnętrze jest kremowo-białe, mięsiste i ma chrupiącą konsystencję. Zawiera węglowodany, z których aż 70-90% stanowią wielocukry zwane inuliną. Poza tym bulwy zawierają karetonoidy, pektyny, kwasy organiczne, błonnik, śluzy, tłuszcze, liczne minerały takie jak: krzem, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz witaminy, białka, biopierwiastki. Zmniejsza poziom cholesterolu oraz cukru we krwi a także stabilizuje ciśnienie krwi. Dieta z udziałem topinamburu wzmacnia układ obronny przez co pomaga w zwalczaniu infekcji.
./produkt/foto/00109/00109_T.jpg

Smak

lekko słodki, orzechowy

Dostępność

cały rok

Kraj pochodzenia

Belgia, Francja

Przechowywanie

Topinambur podczas transportu i magazynowania przechowywany jest w temperaturze 8-10°C. W domu należy go trzymać w lodówce.

Pakowanie

5 kg, 10 x 500 g



Topinambur  - Belgia, Francja