Topinambur
Topinambur to bulwa w kolorze od jasnobrązowego do fioletowego. Wnętrze jest kremowo-białe, mięsiste i ma chrupiącą konsystencję. Zawiera węglowodany, z których aż 70-90% stanowią wielocukry zwane inuliną. Poza tym bulwy zawierają karetonoidy, pektyny, kwasy organiczne, błonnik, śluzy, tłuszcze, liczne minerały takie jak: krzem, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz witaminy, białka, biopierwiastki. Zmniejsza poziom cholesterolu oraz cukru we krwi a także stabilizuje ciśnienie krwi. Dieta z udziałem topinamburu wzmacnia układ obronny przez co pomaga w zwalczaniu infekcji.
Smak
lekko słodki, orzechowy
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Belgia, Francja
Przechowywanie
Topinambur podczas transportu i magazynowania przechowywany jest w temperaturze 8-10°C. W domu należy go trzymać w lodówce.
Pakowanie
5 kg, 10 x 500 g