Okra
Owoce okry (czyli ketmii) są długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Kształtem trochę przypominają chilli, ale spokrewnione są z hibiskusem. Do gotowania używa się niedojrzałych sztuk. Okra stanowi doskonałe źródło witamin, minerałów, a także błonnika. Zawarty w okrze błonnik pokarmowy działa bardzo korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Wpływ na przewód pokarmowy przejawia się również regulacją flory bakteryjnej. Błonnik zawarty w tym warzywie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, co jest wskazane u chorych z rozpoznaną cukrzycą. Jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. W 100 gramach tego warzywa jest tylko 65 kalorii. Taka porcja pokryje dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C w jednej trzeciej, a na kwas foliowy aż w 50 procentach. Podczas gotowania wycieka z niej lepki sok, który zagęszcza potrawę. Dlatego jest ona tak ważnym składnikiem potraw kuchni kreolskiej, do zagęszczania których nie używa się ani mąki, ani zasmażki.
Smak
smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej.
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Tajlandia
Przechowywanie
Okra podczas transportu i magazynowania przechowywana jest w temperaturze 6°C. W domu należy ją trzymać w lodówce.
Pakowanie
1,5 kg