./produkt/kolka/przepisy_K.jpg
Zobacz nasze przepisy

Laos (Galangal)

Podobnie jak imbir, galangal jest jadalnym kłączem, cenionym przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Do potraw wykorzystuje się przede wszystkim dwa gatunki: Alpinia officinarum (inaczej alpinia lekarska) oraz galangal większy (Alpinia galanga). Ceniony jest zarówno za aromat, jak i właściwości prozdrowotne. Roślina ta wykazuje też pewne właściwości psychoaktywne - rozjaśnia umysł i niweluje poczucie zmęczenia. Ma właściwości antynowotworowe - osłabia komórki rakowe, jednocześnie wzmacniając właściwości obronne organizmu.
./produkt/foto/00073/00073_T.jpg

Smak

pieprzowo-cytrusowy

Dostępność

cały rok

Kraj pochodzenia

Tajlandia

Przechowywanie

Laos podczas transportu i magazynowania przechowywany jest w temperaturze 10 do 12°C. W domu należy go trzymać w lodówce.

Pakowanie

8 x 250 g, 2 kg



Laos (Galangal)  - Tajlandia