Kumquat
Kumquat nazywany także minipomarańczą, pomarańczą złotą lub karłowatą to jaskrawo pomarańczowy, owalny owoc o wielkości około 3-4 cm. Zawiera cukry, węglowodany, błonnik i sole mineralne. Jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom oraz infekcjom. Działa stymulująco na układ odpornościowy oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, ponieważ zawiera flawonoidy, które je wzmacniają i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Owoc jest bogatym źródłem beta-karotenu, który spowalnia proces starzenia się komórek i redukuje niekorzystne działanie wolnych rodników. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny.
Smak
Od świeżo kwaśnego do słodkiego o aromatycznym pomarańczowym posmaku.
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Izrael, Hiszpania, RPA
Przechowywanie
Owoce Kumquat podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 8 do 10°C. W domu należy je trzymać w lodówce.
Pakowanie
2 kg, 8 x 250 g, 16 x 100 g