./produkt/kolka/przepisy_K.jpg
Zobacz nasze przepisy

Marchewka fioletowa

Pierwsza marchew znana ludzkości była fioletowa. Była gorzka w smaku. Z czasem zaczęto uprawiać coraz słodsze odmiany. Powrót fioletowej marchwi wynika z potrzeby poszukiwania odmian mniej zmodyfikowanych i bardziej naturalnych. Smakuje niemal identycznie jak klasyczna marchewka, jest jednak od niej odrobinę mniej słodka. Zawiera natomiast o 40% więcej beta-karotenu i przeciwutleniaczy niż marchew pomarańczowa. Zawiera więcej witamin B, E, H, K, PP. Pozytywnie wpływa na wzrok i działa przeciwzapalnie.
./produkt/foto/00048/00048_T.jpg

Smak

nieco mniej słodka od marchewki pomarańczowej.

Dostępność

cały rok

Kraj pochodzenia

Holandia

Przechowywanie

Marchewka fioletowa podczas transportu i magazynowania przechowywana jest w temperaturze 2-4°C. W domu należy ją trzymać w lodówce.

Pakowanie

10 kg, 5kg, 10 x 500 g



Marchewka fioletowa - Holandia