Marchewka fioletowa
Pierwsza marchew znana ludzkości była fioletowa. Była gorzka w smaku. Z czasem zaczęto uprawiać coraz słodsze odmiany. Powrót fioletowej marchwi wynika z potrzeby poszukiwania odmian mniej zmodyfikowanych i bardziej naturalnych. Smakuje niemal identycznie jak klasyczna marchewka, jest jednak od niej odrobinę mniej słodka. Zawiera natomiast o 40% więcej beta-karotenu i przeciwutleniaczy niż marchew pomarańczowa. Zawiera więcej witamin B, E, H, K, PP. Pozytywnie wpływa na wzrok i działa przeciwzapalnie.
Smak
nieco mniej słodka od marchewki pomarańczowej.
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Holandia
Przechowywanie
Marchewka fioletowa podczas transportu i magazynowania przechowywana jest w temperaturze 2-4°C. W domu należy ją trzymać w lodówce.
Pakowanie
10 kg, 5kg, 10 x 500 g