Karczochy
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego. Karczochy mają owalny kształt podobny do cylindra. Pąk ma wiele małych liści, które są złożone wokół podstawy kwiatu. Zewnętrzne liście są grube i skórzaste i zazwyczaj nie nadają się do jedzenia. Wnętrze jest delikatne i lekko mięsiste. Karczochy są bardzo cenione ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. Występuje w odmianach Camus i Castel.
Smak
wytrawny, delikatnie gorzki
Dostępność
listopad - kwiecień
Kraj pochodzenia
Hiszpania, Francja
Przechowywanie
Karczochy podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 4°C. W domu należy je trzymać w lodówce.
Pakowanie
6 szt., 15 szt., 18 szt., 24szt.