./produkt/kolka/przepisy_K.jpg
Zobacz nasze przepisy

Karczochy

Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego. Karczochy mają owalny kształt podobny do cylindra. Pąk ma wiele małych liści, które są złożone wokół podstawy kwiatu. Zewnętrzne liście są grube i skórzaste i zazwyczaj nie nadają się do jedzenia. Wnętrze jest delikatne i lekko mięsiste. Karczochy są bardzo cenione ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. Występuje w odmianach Camus i Castel.
./produkt/foto/00035/00035_T.jpg

Smak

wytrawny, delikatnie gorzki

Dostępność

listopad - kwiecień

Kraj pochodzenia

Hiszpania, Francja

Przechowywanie

Karczochy podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 4°C. W domu należy je trzymać w lodówce.

Pakowanie

6 szt., 15 szt., 18 szt., 24szt.



Karczochy  - Hiszpania, Francja