Granat
Owoc granatu wypełniony jest słodkimi, soczystymi nasionami i to one nadają się do jedzenia. Nazywany jest owocem życia. Jest bogatym źródłem witamin: C, E, B, A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych, takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych Pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Działa przeciwzapalnie. Może wpływać korzystnie na pamięć, dlatego jest polecany w diecie osób starszych.
Smak
słodki
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Izrael, Chile, Peru, RPA, Indie, Turcja, Hiszpania
Przechowywanie
Granaty podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 6-8°C. W domu najlepiej trzymać je w lodówce.
Pakowanie
3,5 kg - 8-16, 4 kg - 6-18