Figi
Dojrzałe figi mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Skutecznie pomagają w walce z anemią, stresem i osteoporozą. Wzmacniają serce, naczynia wieńcowe, zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi. Pomogają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Wpływają korzystnie na funkcje wątroby.
Smak
słodki
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Turcja, Brazylia, Izrael
Przechowywanie
Figi podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 2-5°C. W domu najlepiej trzymać je w lodówce.
Pakowanie
1,5 kg, kal. 16-26