Kokos brązowy
Kokos jest owocem palmy kokosowej rosnącej w klimacie tropikalnym, szczególnie na wyspach Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Przez tubylców palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” lub „drzewem tysiąca zastosowań”. Kokos zawiera sód, potas, błonnik, a także dużą ilość magnezu, wapnia, żelaza i kwasu askorbinowego. Poza tym, jest źródłem białka i wpływających pozytywnie na zdrowie tłuszczów kwasów tłuszczowych. Kokos dostarcza także wiele witamin, między innymi witaminy C, A, D oraz B6 i B12. Zawarte w kokosie kwasy tłuszczowe mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dlatego wspomagają układ immunologiczny i łagodzą dolegliwości związane z infekcjami. Nie zniechęcaj się twardą skorupą!
Smak
Po prostu kokosowy! ;)
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Wybrzeże Kości Słoniowej
Przechowywanie
Kokosy brązowe podczas transportu i magazynowania przechowywane są w temperaturze 8-12°C. W domu należy je trzymać w lodówce.
Pakowanie
10 szt., 50 szt.