Kasztany jadalne
Kasztany jadalne posiadają wiele wartości odżywczych, które doceniono już w starożytnej Grecji i imperium rzymskim. W średniowieczu ich właściwości lecznicze wykorzystywali mnisi. Obecnie szersze zastosowanie znajdują w kuchni niż w medycynie naturalnej. Kasztany jadalne zawierają sacharozę, kwas jabłkowy, cytrynowy i lecytynę. Można w nich znaleźć także znaczne ilości wzmacniających nerwy i układ odpornościowy witamin z grupy B i sporo obniżającego ciśnienie potasu. Nie brakuje w nich również zdrowego tłuszczu - 2/3 stanowią bowiem tłuszcze nienasycone. Kasztany zwiększają metabolizm i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Smak
Są naturalnie słodkie, miękkie, lekko orzechowe.
Dostępność
listopad - luty
Kraj pochodzenia
Chiny, Francja
Przechowywanie
Kasztany transportowane są w kontenerach w tempereaturze -1-0°C. W domu należy je przechowywać w temperaturze 0-1°C.
Pakowanie
5 kg, 10 x 500 g