./produkt/kolka/przepisy_K.jpg
Zobacz nasze przepisy

Cherimoya

Cherimoya jest jednym z najsmaczniejszych egzotycznych owoców. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach takich jak Ekwador, Peru, kraje Środkowej oraz Południowej Ameryki, na Florydzie, Azji i Europie. Czerymoja szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z bardzo odległych miejsc i dlatego my sprowadzamy ją z Hiszpanii. Jej budyniowa konsystencja z wyglądu i smak przypomina słodki budyniowaty krem z nutą cytrusów i wanilii. Warto wiedzieć, że idealnie dojrzały owoc powinien mieć brązową skórkę (ale nie całą, bo to świadczy o tym, że jest przejrzały) oraz być miękki (podatny na lekkie ściśnięcie palcami). Można również kupić owoc jeszcze twardy i bardzo zielony. Wystarczy postawić go na blacie w kuchni na dzień lub dwa i wówczas będziemy mogli delektować się jego wybornym smakiem.
./produkt/foto/00004/00004_T.jpg

Smak

Połączenie słodyczy z odświeżającą kwaskowością.

Dostępność

październik - maj

Kraj pochodzenia

Hiszpania

Przechowywanie

8-12°C, wrażliwa na niskie temperatury

Pakowanie

10-16 szt. 4 kg



Cherimoya  - Hiszpania