Awokado zielone
Awokado jest zielonym owocem, który kształtem nieco przypomina gruszkę. Z pewnością jest przez nas niedoceniane. Ogromną zaletą tego owocu jest duża ilość tłuszczy nienasyconych i dlatego jest szczególnie polecany ludziom dotkniętym chorobą miażdżycową. Awokado jest bogate również w błonnik i potas. Spożywanie awokado każdego dnia może być kluczem do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Awokado występuje w odmianach: Fuerte, Pinkerton, Nabal, Ettinger, Ryan, Zutano, Edranol i Arad.
Smak
delikatny
Dostępność
cały rok
Kraj pochodzenia
Izrael, Hiszpania, RPA, Peru
Przechowywanie
Owoce awokado są przechowywane w temperaturze od 5 do 7°C podczas transportu i magazynowania. W domu awokado należy przechowywać w temperaturze pokojowej
Pakowanie
5 x 2 szt. tacka, 10 x 2 szt. tacka, 4 kg kal. 12-22